Salep, orkide bitkisinin köküne (yumrusuna) verilen isimdir. Köken olarak salep kelimesi Arapçadır ve tilki yumurtalığı anlamını taşımaktadır. Toplumumuzda Orchidaceae aileisine ait türler salep yapmak amacıyla toplanıp, kurutulup tüketilmektedir. Yurdumuzda 10 farklı cinsine ait 80 kadar farklı türünden salep elde edildiği bilinmektedir. Ülkemizde de salep genel olarak ormanlık, makilik, çayırlık, zeytinlikve tarım alanlarında yetişmektedir. Genel olarak koyu gölge olmayan, ormaklık ve makilik alanlarda daha çok görülmektedir. Güneş ışığı ihtiyacı pek olmayan salep bitkisinin en fazla yetiştirildiği bölgelerde yetişir, ormanlık alanlarda kendi kendine yetiştiği için bu salepler doğal salep, dağ salebi dir. Ülkemizde salebin en meşhur olduğu yer Burdur'un Bucak ilçesidir. Bucak salebi nin kendine özgü bir aroması ve tadı vardır. Aynı zamanda şifa kaynağıdır. Salebin faydalarını aşağıda bulabilirsiniz. Bucak salebinin 5-6 gramı ile ister 1 litre salep yapıp afiyetle tüketebilir, isterseniz de buz gibi bir dondurma yaparak afiyetle tüketebilirsiniz, Afiyet olsun.